Proces nakupa nepremičnine je zahteva veliko časa in osebnega angažiranja

Marsikdo za svojo hišo ali stanovanje varčuje večji del svojega življenja, pogosto pa se zgodi, da tudi to ni dovolj in je potrebno zaprositi še za kredit. Ker gre za velik finančni vložek, si je za nakup nepremičnine potrebno vzeti predvsem dovolj časa in glede na svoj proračun izbrati takšno nepremičnino, ki bo zadostila vsem našim potrebam.

Če se lotevate nakupa, potem se morate zavedati, da bo minilo kar nekaj časa predno boste našli hišo svojih sanj. Na poti do tja pa boste morala skleniti ogromno kompromisov in razmisliti predvsem o lastnih željah in željah ostalih družinskih članov.

Sprejemanje kompromisov sestavni del nakupa nepremičnin

Še predno greste v lov za svojo sanjsko hišo ali stanovanjem, morate vedeti, da bodo kompromisi pri tem nujno potrebni. Ne glede na finančne zmožnosti, je potrebno razmisliti predvsem o različnih življenjskih potrebah v različnih starostnih obdobjih.

Najbolje je že na začetku zapisati seznam potreb brez katerih ne morete, hkrati pa zapišite še seznam želja, ki za vas niso povsem nujne. Ne pozabite določiti tudi cene nepremičnine, ki so jo lahko privoščite. Če gre za staro nepremičnino, morate upoštevati tudi stroške morebitne renovacije.

Kako poteka nakup nepremičnine, potem ko ste jo izbrali?

Ko izberemo pravo nepremičnino, sledi postopke nakupa. Najprej je potrebno od prodajalca zahtevati izpisek iz zemljiške knjige, hkrati pa je potrebno preveriti gradbeno in uporabno dovoljenje nepremičnine, ki nas zanima. Ko pridobimo vso dokumentacijo, je čas za podpis pogodbe. Sestavi jo notar, lahko pa tudi nepremičninska agencija, če pri nakupu pomaga nepremičninski agent.

Ni odveč podariti, da je potrebno pogodbo skrbno prebrati predno jo podpišemo. Zelo pogosto je potrebno za nepremičnine izročiti prodajalcu aro, saj mora pogodbo overiti še notar. Šele, ko je plačana celotna kupnina, je pogodba izročena kupcu, ki lahko poda zahtevek za vpis lastništva v zemljiško knjigo.