Pomaranča in limona na dan za dober imunski sistem

V času zime in prehladov se vedno sprašujemo, kaj in kako izboljšati imunski sistem, da bomo ostali čimbolj zdravi čez celo zimo.

Sama imam dober recept, kako ohraniti dober imunski sistem, ki mi ga je povedala že moja babi in se ga še vedno držim. Saj se zgodi, da si kdaj prehlajen in tudi vročina se kdaj pokaže, vendar prav nekih hudih obolenj res nismo imeli. Največkrat smo pobrali kaj od malih otrok, ki se jim je imunski sistem še krepil in so v vrtcu pobrali marsikatero virozo. 

Moj recept oziroma recept moje babice, za dober imunski sistem je takšen, da si vsak dan za zajtrk stisneš eno limono in dve pomaranči, ter tako sveže stisnjen sok popiješ še na tešče. Edina teža je danes dobiti dobre pomaranče in limone. Takšne, ki so primerne za stiskanje. V trgovini je velika izbira, ampak so dostikrat suhe, brez nekega soka ali s tako debelo lupino, da ni skoraj nič mesa v njih. Prav vesela sem, ko naletim na dobro pošiljko sadja in si takrat naredim zalogo za cel teden ali dva, ker nikoli ne vem, kakšna bo izbira naslednjič. Pozimi je malo več izbire, ko so agrumi bolj dosegljivi, vendar se težave pojavijo konec sezone. Za dober imunski sistem je tako priporočljivo uživanje sadja čez celo leto, vendar je čudovito, če ga lahko vsaj pozimi, ko je že tako veliko manj vitaminov in mineralov v hrani, ki jo jemo.
Čez leto lahko vitamine in minerale nadomestimo tudi z drugo hrano, polno s C vitaminom, kot so paprike in zelje, pa razne borovnice, jagode in še veliko druge zelenjave in sadja. Poleg dobimo tudi minerale, ki so zelo pomembni za pravilno delovanje in vzdrževanje zdravja in ki hkrati krepi naš imunski sistem skozi celo leto. Zato kar korajžno iztisnite limono in pomarančo in naredite nekaj za svoj imunski sistem tudi pozimi.