Elektroerozija je zelo pomembna za razne proizvodnje

V svetu obdelave železa in ostalih kovin, je elektroerozija naredila veliko spremembo, saj je s seboj prinesla ogromno prednosti in pa omogočila nove načine obdelovanja železa, ki prej niso bile mogoče.

Ko pomislimo na obdelovanje kovin, seveda vsi najprej pomislimo na najbolj primitivne načine obdelovanja kovin, torej brušenje, žaganja in vrtanje. Seveda pa so vse to tehnike, ki se še vedno uporabljajo, vendar ne vedno, kajti za razne serijske kose poznamo hitrejši način obdelovanja. To pa so razni laserji ali pa plazme. Problem pri vseh teh načinih pa je ta, da niso več uporabni, kadar imamo opravka z tršimi kovinami, ali pa z kovinami, predvsem železom, ki je bilo toplotno obdelano, torej že strjeno.

Tukaj pa spet napoči elektroerozija. Ker deluje na način, da dve elektrodi, ki sta postavljeni vzporedno, proizvedeta ogromno električne energije, ki se nato pokaže v obliki iskre. Ta iskra pa je zadosti močna, da lahko reže skozi več vrst kovin in tudi toplotno obdelane.

Elektroerozija je zelo pomembna za razne proizvodnje

To pa je predstavljalo velik napredek v raznih proizvodnjah, kjer se serijsko reže kovinske izdelke. Ker elektroerozija uporablja močno in pa skoncentrirano iskro, je zelo natančna. Tako so lahko izdelki veliko bolj kvalitetnejši, ter zahtevajo manj popravkov, po tem ko se izrežejo. Med drugim pa je elektroerozija tudi dosti bolj trajnostna, tako da ne bomo rabili menjati veliko delov. To pa daje izdelkom tudi svojo ponovljivost, kar pomeni, da bomo lahko naredili ogromno istih izdelkov, ki so tudi po kvaliteti isti, kar pa je zelo težko doseči pri ostalih metodah, saj se orodja hitro zrabijo.

Zato pa je elektroerozija postala tako pomemben element v veliko proizvodnjah, ki imajo ogromno kovinskih izdelkov za izrezati na tekočem traku. S tem postopkom, oziroma pripomočkom, se lahko prihrani ogromno časa in pa tudi frustracij, saj je elektroerozija zelo zanesljiva in pa prinaša kvalitetne izdelke, ki so ponovljivi.