Rastlinjak, paradajz, koli in vezice

Ko se enkrat odločiš, da boš imel svoj vrt, te čaka veliko dela. Lahko veš vse, pa hkrati nič, ker si začetnik, predenj sem jaz ugotovila, da za moj lepi paradajz potrebujem rastlinjak, vezice in kole je minilo 2 leti. 

Začelo pa se je tako, da sem si prvo naredila vrt na katerem sem posadila vso zelenjavo in tudi paradižnik. V rastlinjaku pa sem ravno tako posadila zelenjavo in paradižnik. Čez celotno poletje, sem vse bolj ugotovila, kako mi paradajz lepo uspeva v rastlinjaku, druga zelenjava pa ne ravno tako, ker imam težavo z zalivanjem. Že drugo leto sem se odločila, da bom imela v rastlinjaku samo paradižnik, uporabila kole in vezice in to je to. Moji starši so me malo čudno gledali, da bom v rastlinjaku imela samo paradajz, kako da ne bom imela še druge zelenjave, jaz pa sem vedela kaj delam.

Tako sedaj vsako leto nasadim sadike paradajza, ne potrebujem pa nič več, kot kole in vezice, paradajz pa resnično lepo raste. Očitno mu odgovarja, da ga odprti rastlinjak zaščiti pred vremenskimi vplivi. Paradajz raste tako lepo, vezice moram uporabljati sigurno na tri dni, ko je v fazi rasti, ker njegove veje tako hitro rastejo in če ne uporabim vezice, da jih privežem, se veje še kako hitro zlomijo. Najrajši imam vezice, druge stvari za vezanje mi niso všeč, tako so vezice najbolj preproste, res hitro narediš delo, primeš vejo in že daš okoli nje vezico in delo je narejeno.

Moj rastlinjak je tako rezerviran za paradajz, vsako leto se naučim kaj novega in vsako leto probam obvezno nove sadike, letos sem morala kupiti daljše vezice, ker so veje paradajzov res bile debele in so bile krajše vezice prekratke. Imam različne vrste paradižnikov, tako lahko vsak dan izbiram, katera vrsta je primerna za katero jed. Srečna sem, da sem ugotovila, da paradajz uspeva pod rastlinjakom.