Spodnje majice – na koliko časa jih je potrebno menjati

Za marsikoga med vami je uporaba spodnje majice le preteklost. Takšen kos perila ste nosili, ko ste bili še otroci, kasneje pa se vam nošenje ni zdelo več potrebno ali pa ste celo menili, da vas ovira pri vsakodnevnih opravilih. Po drugi strani pa spodnje majice še vedno uporablja precej ljudi, a se ob tem ne zaveda, kako pomembno je tudi to, da se pravočasno menjajo.

Raziskave so pokazale, da več kot četrtina moških in približno sedem odstotkov žensk isto perilo nosi dva dni. Strokovnjaki pa ob tem opozarjajo, da že enkrat nošeno perilo vsebuje mikrobe. Ti lahko povzročajo okužbe senčil, krvi in ne nazadnje celo okužbo z bakterijo E-coli.

Spodnje majice – na koliko časa jih je potrebno menjati

 

Zamenjava spodnje majice in drugega perila vsak dan

Tudi zdravniki so menja, da je potrebno spodnje perilo na sploh menjati vsak dan. Še zlasti to velja za spodnje hlačke. Ob tem pa je dobro vedeti tudi to, da se morda perilo prati na 30 ali pa na 40 stopinj Celzija, lahko tudi na 60, če smo bolni. Pralnemu prašku pri pranju se lahko dodajo še drugi antibakterijski produkti.

Verjetno ste se ob tem vprašali, na koliko časa pa je potrebna zamenjava pižame. Raziskave kažejo, da moški pred pranjem takšen kos oblačila nosi v povprečju 13 dni, ženske pa 17 dni. Ob tem pa se najverjetneje večina med nami niti ne zaveda, da se pižame, tako kot spodnje majice, nosijo tik ob koži, kjer izgubljamo odmrle kožne celice. Te vsebujejo visoko vsebnost mikroorganizmov. Sicer so tovrstni organizmi praviloma povsem neškodljivi, če pa pridejo na napačen kraj, pa lahko povzročijo kar nekaj težav. Strokovnjaki menijo, da je treba pižame menjati na dva dni ali najredkeje vsaj enkrat na teden.

 

Materiali spodnjega perila

Zagotovo je torej pomembno, na koliko časa menjamo spodnje majice, hlačke, pižamo. Po drugi strani pa je ključnega pomena zagotovo tudi to, da je takšna vrsta perila oziroma oblačil izdelana iz kar se da kakovostnih materialov.